Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 17 июня 2014 г.

Цікаві факти про яйця

Цікаві факти про яйця  

Цікаві факти про яйця

Яйця - найуніверсальніший продукт харчування, вони популярні в кулінарії всіх країн і культур, багато в чому завдяки тому, що їх вживання може бути найрізноманітнішим.
У багатьох країнах світу в другу п'ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця (World Egg Day) - свято всіх шанувальників яєць, омлетів, запіканок і яєчні ... Нічого дивного в цьому немає.
Історія свята така: у 1996 році на конференції у Відні Міжнародна яєчна комісія (International Egg Commission) оголосила, що святкувати всесвітній "яєчне" свято будуть у другу п'ятницю жовтня. Комісія переконує, що існує не менше дюжини причин для святкування Дня яйця, і багато країн, а особливо, виробники яєчної продукції, з готовністю відгукнулися на ідею відзначати свято яйця.
За останні десятиліття про яйця було сказано багато поганого, але недавні наукові дослідження показали, що абсолютно не потрібно уникати вживання яєць. У них міститься високоцінний білок, що легко засвоюється організмом людини, безліч необхідних живильних речовин, включаючи основні вітаміни і мінерали, а також антиоксиданти, які запобігають деяким хвороб. І, всупереч загальній думці, яйця не підвищують рівень холестерину. Тому з'їдати одне яйце в день дуже навіть корисно.
Цікаво, що за деякими даними, світовим лідером у споживанні яєць визнають Японію. Кожен житель Країни Вранішнього Сонця з'їдає, в середньому, по одному яйцю на день - в Японії є навіть відома дитяча пісенька "Тамаго, тамаго!" .
А американці висловлюють свою повагу цьому дорогоцінному продукту, проводячи щорічно Дні гігантського омлету.
Цікаві факти про яйця
У 1806 році курка з англійського міста Лідс почала нести яйця, на яких був напис «Jesus is coming» («Гряде друге пришестя Христа»). Звістка про це швидко облетіла округу, змусивши людей повірити у швидкий кінець світу. Пізніше з'ясувалося, що господиня курки вирішила розіграти народ, витравлюючи кислотою цей напис на яйцях і засовуючи їх назад в яйцепровід курки.
Тільки що відкладене яйце, в якому ще не почалося формування нового організму, є фактично однією-єдиною клітиною в шкаралупі - яйцеклітиною. Якщо врахувати, що найбільші яйця вагою до 2 кг відкладають страуси, саме таку масу мають найважчі на Землі клітини. У часи динозаврів, відповідно, клітини-рекордсмени важили ще більше.
Щороку у Великобританії в Графстві Лінкольншир проводиться Всесвітній чемпіонат із шбурляння яєць в довжину і традиційно збирає спортсменів з різних країн.
До речі, у змагання є історичні корені. За легендою багато років тому ченці роздавали яйця місцевому населенню, щоб збільшити кількість парафіян. Навесні ж, коли через річку не можна було перебратися по льоду , вони просто перекидали яйця на інший берег.

Існує дуже рідкісний феномен, коли всередині пташиного (наприклад, курячого) яйця знаходять ще одне вкладене яйце. Це відбувається, коли вже сформоване яйце в шкаралупі з невідомих причин проходить по яйцепроводу птаха в зворотньому напрямку і зустрічає ще одне незавершене яйце. У результаті перше яйце вкривається другим, після чого на цьому утворенні формується нова шкаралупа.
Африканська яєчна змія унікальна тим, що може харчуватися виключно яйцями птахів, діаметр яких може значно перевершувати розміри самої змії. Вдається їй це завдяки дуже рухливим з'єднанням кісток черепа, малорозвиненим зубам і особливим відростках шийних хребців. Саме завдяки їм змія розкриває шкаралупу, ковтаючи рідину і випльовуючи потім залишки шкаралупи.
На початку кожної весни в китайському місті Дунья існує традиція їсти яйця, зварені за унікальним рецептом - в урині маленьких хлопчиків. Сечу збирають у початкових школах, а потім починають приготування, яке може затягнутися на цілу добу. Місцеві жителі стверджують, що ці «незаймані яйця» пахнуть весною.
У Чехії існує традиція - коли в сім'ї народжується дитина, новоспеченому батькові подають тарілку паруючої сочевиці, куди розбивають сире яйце. А кінорежисер Мілош Форман у своїй автобіографії розповів про дивовижний випадок: коли у нього народилися близнюки, йому теж влаштували таке блюдо сочевиці. Але в розбитому яйці замість одного було два жовтки.
Якщо зварене яйце розкрутити на гладкій поверхні, воно швидко закрутиться в заданому напрямку і буде обертатися досить довго, а сире зупиниться набагато раніше. Це відбувається тому, що круте яйце обертається як єдине ціле, а у сирого - вміст рідкий, слабо пов'язаний зі шкаралупою. Тому, коли починається обертання, рідкий вміст через інерцію спокою відстає від обертання шкаралупи і гальмує рух.
Перепели не хворіють на всім відомим сальмонельоз і їхні яйця абсолютно безпечні навіть якщо Ви вживаєте їх сирими.
На відміну від курячих , яйця перепелів не викликають ні в кого алергії. Швидше, навіть навпаки, речовини, які в них містяться, виступають одним з компонентів антигістамінних препаратів.
«Яєчна атака» (англ. egg attack) - поширений публіцистичний термін, що означає метання курячого яйця під час масових акцій у ту чи іншу відому людину (переважно політиків), з метою демонстрації своєї недовіри, неприйняття або презирства до неї, або сили, яку ця людина представляє. Владою такі вчинки розцінюються, зазвичай, як дрібне хуліганство, а «нападників» піддають арешту.
Якщо оперення курки біле, то і яйця її будуть білого кольору, а якщо темне - то яйця будуть коричневими. На смак і корисність колір шкаралупи не впливає.
У китайській культурі яйце - символ життя. Про оголошенні про народження дитини сім'я забарвлює яйця в червоний колір, колір щастя. Вважається, що це приносить щастя новонародженому.
У порівнянні з курячим яйцем качині яйця крупніші, в них більше жиру і більше смаку. Вони добре підходять для випічки і суфле.
Щоб зробити небитке яйце, покладіть його в склянку з оцтом. Через 2-3 дні вийміть яйце і спробуйте скинути його для початку з висоти 15 сантиметрів. Яйце не зламається, а підстрибне на столі.
Курчата, страусята, каченята і пташенята чайок готові до самостійного життя майже відразу після народження, тому що вони вилуплюються з яєць з великою кількістю жовтка. Пташенятам сов, дятлів, і більшості дрібних співочих птахів, після народження потрібна турбота батьків.
Останнім часом шаленої популярності набули нові види мистецтва - різьба та вишивка по яєчній шкаралупі. Це хоббі об'єднує людей по всьому світу. Вони влаштовують виставки своїх робіт, обмінюються схемами та порадами на числених форумах і сайтах в Інтернеті. Наш портал теж не залишився байдужим до цієї краси. Різьба від Wen Fuliang. Вишивка на яєчній шкаралупі.
Яйця в цифрах
  • Найменше в світі пташине яйце - це яйце колібрі, у найменшого виду колібрі розмір яєчка складає всього 12 мм в діаметрі і важить півграма. Найбільше - у страуса: довжина яйця - 15-21 см, вага - від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць за вагою). Шкаралупа страусиних яєць дуже товста - 0,6 см, її колір зазвичай солом'яно-жовтий, рідше темніший або білий. Щоб зварити яйце страуса круто, знадобиться 2 години.
  • У найбільшому курячому яйці знаходилося цілих 5 жовтків, а його обхват по вертикальній лінії був більше 30 сантиметрів.
  • Найбільший омлет, який коли-небудь був приготований на землі, складався з 5000 яєць і вадив майже 600 кг.
  • На поверхні яєчної шкаралупи знаходиться близько 17000 пір, через які циркулює повітря. Саме тому яйця краще зберігати в упаковці, подалі від продуктів харчування з сильним запахом.
  • Найважче куряче яйце, яке коли-небудь вдавалося зареєструвати, важило майже півкіло.
  • Одне куряче яйце за своєю поживністю дорівнює п'яти перепелиним.
  • Чим більше в яйці жовтка по відношенню до білка, тим більш самостійними вилуплюються малята.
  • Королівський альбатрос висиджує яйця 79 днів. Зазвичай, у самки альбатроса буває тільки по одному яйцю в гнізді. Низька плодючість і довгий розвиток королівського альбатроса компенсується великою тривалістю життя і низькою смертністю серед дорослих птахів. За статистикою щороку зі ста альбатросів гинуть тільки три. Найбільшу небезпеку для альбатросів представляє забруднення його навколишнього середовища. Середня тривалість життя альбатроса - 58 років.
  • Курка приносить 250-300 яєць в середньому в рік. Щоб знести одне яйце, їй потрібно 24-26 годин. Через 30 хвилин вона починає знову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий